Ett skattesystem för en digitaliserad värld
Dagens principer för beskattning bygger på att värdeskapande kan mätas och tillskrivas en geografisk plats för att kunna beskattas där. Teknikdriven globalisering och digitalisering utmanar dessa principer. Dels blir det allt svårare att bestämma och mäta ”värdeskapande” och dels är det stundtals omöjligt att knyta det ”värdeskapandet” till en specifik geografisk plats.
Globaliseringen och digitaliseringen förändrar ekonomin på flera sätt, inte minst försvagas kopplingen mellan geografisk placering och värdeskapande. Små lokala företag och stora teknikföretag är sammanflätade , människor kan arbeta på distans (lokalt och internationellt) och AI automatiserar analytiskt arbete. Allt detta bidrar till produktivitet, tillväxt och välfärd, men utmanar grundläggande principer för beskattning och kan hota det sätt som den offentliga välfärden finansieras.
Tekniska framsteg har förflyttat värdeskapandet från materiella till immateriella tillgångar. De är svårare att mäta, lättare att flytta och är oftast del av globala mjukvarubaserade och datadrivna värdekedjor. Detta leder till att det blivit svårare att avgöra inte bara värdets ”storlek” utan också var värdet skapas och av vem. Det blir också allt svårare att avgöra om värdeskapandet kommer från kapital (teknik) eller arbete och hur man ska beskattar det.
Distansarbete och gig-baserat arbete gör det möjligt för oss människor att välja var vi bor, arbetar och konsumerar. Internationella skatteregler har formulerats men behöver hela tiden stämmas av gentemot nationell lagstiftning.
Detta Tema undersöker hur det svenska skattesystemet skulle kunna anpassas till den digitala ekonomin. Med utgångspunkt i det tvärvetenskapliga arbetet i en Advanced Study Group (åren 2023–2024) kommer tre dimensioner av digitaliseringens effekter att studeras: Geografi, värdeskapande och komplexitet (ömsesidigt beroende).
Målet för Temat är att presentera nya principer för hur ett svenskt skattesystem bör konstrueras innan det nuvarande systemet kollapsar. Temat vill också etablera en mer långsiktig forskningsmiljö inom beskattning vid Lunds universitet.
Temats deltagare
Åsa Hansson (koordinator)
Joakim Wernberg (koordinator)
Cécile Brokelind
Mariya Senyk
Amanda Sonnerfeldt
Andreas Bergh