Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimatrelaterade förluster och skador

ETT PUFENDORFTEMA 2024-2025

Klimatförändringar och extremväder fortsätter att öka, både i antal och intensitet. Forskare larmar om att den globala uppvärmningen, även om vi skulle lyckas med nödvändiga åtgärder för att bromsa utvecklingen, inom snar framtid ändå kommer att överstiga temperaturmålet 1,5 grader. Detta leder bland annat till klimatrelaterade förluster och skador, ”ecological loss and damage” på engelska, för såväl naturen som människan.

Kvinnor i asien med solhattar sitter på en åker och äter medhavd enkel måltid, dagtid.Foto.
Foto: Unsplash

Människan är beroende av olika ekosystem och ekosystemtjänster – tjänster som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Det pågår intensiva diskussioner dels om orsakssammanhang som leder till skador och förluster i ekosystemen, men också hur vi ska mäta och värdera skador och förluster. Hur mycket kostar det oss att återställa det som förstörts? Vad skulle det kosta oss om vi inte återställer? Hur ska vi kompensera för permanenta klimatrelaterade skador som (eventuellt) inte går att förebygga?

Detta Tema vill bidra till FNs ramkonvention om klimatförändringar (Klimatkonventionen) och dess arbete med principer för en framtida ”Loss and Damage” fond. För hur ska fondens (avsevärda) medel egentligen distribueras – till vem/vilka och i vilket syfte? Forskarna i Temat kommer från samhällsvetenskapliga fakulteten (LUCSUS), naturvetenskapliga fakulteten och LTH.

Emily Boyd är samhällsvetare och koordinator för Temat. Hon deltog vid FNs klimatkonferens COP28 i december 2023.

Artikel om Emily Boyds forskning i förhållande till en klimatskadefond för utvecklingsländer som klubbades vid COP28 på LUCSUS webbplats

Grafisk bild som beskriver klimatrelaterade förluster och skador på jorden och för människan.
Grafik: Frida Nilsson, MediaTryck