Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

DigiJustice: Digitala ojämlikheter och mänskliga rättigheter i den artificiella intelligensens tid

ETT PUFENDORFTEMA 2024-2025

Det senaste århundradet har bevittnat tekniska framsteg från tunga maskiner till datorer, AI och sakernas Internet. Denna utveckling representerar innovationer och nya möjligheter för mänskligheten, men har också skapat nya hot mot mänskliga rättigheter. DigiJustice utforskar hur vi behöver tänka (om) kring mänskliga rättigheter och social rättvisa för att kunna hantera nya sårbarheter i den digitala tidsåldern.

Symboler för juridik, paragraf och vågskål, digitalt format i grönt mot svart bakgrund. Fotomontage.
Foto: Conny Schneider/Unsplash

Den digitala omställningen och användningen av digital teknik påverkar ekonomiska, sociala, politiska och kulturella interaktioner i våra liv. Här finns potential för utveckling, innovation och kollektiv handling, men också risker för den personliga integriteten och demokratiska värderingar. 

Såväl fördelarna som riskerna med digital teknik är ojämnt fördelade, men utmaningen är inte bara en fråga om jämlik tillgång till teknik eller digital inkludering. Nya sårbarheter uppstår ur själva tekniken. Digitala ojämlikheter och sårbarheter behöver därför analyseras som en fråga om social rättvisa och mänskliga rättigheter. 

Temat kombinerar teknikfilosofi med social ontologi och teorier om social rättvisa och mänskliga rättigheter. Utifrån ett kritiskt förhållningssätt till "smart" teknik som lösning på "bristfälliga" mänskliga omständigheter, kommer forskargruppen utveckla nya sätt att tala om rättvisa i det digitala samhället. Det inkluderar analys av blinda fläckar i det rättsliga skyddet, sociala normers roll i relation till bland annat AI-system, nya sårbarheter, och potentialen för att integrera marginaliserade perspektiv i teknikutveckling.

Kreativa möten mellan forskning och konstnärlig gestaltning

Att gränserna mellan människa och teknik blir suddiga är inte längre bara en transhumanistisk vision. Det har blivit en fråga om entreprenörskap och en integrerad del av vardagen. Men hur förhåller sig vi människor till digital teknik och hur påverkas vi av den i livets olika omständigheter? Dessa frågor kommer att utforskas i ett samarbete mellan Temat DigiJustice och Lunds universitets centrum för kreativa möten mellan forskning och konstnärlig gestaltning, Medvetenskapens hus.