Antika synagogor och det mänskliga sensoriet
ETT PUFENDORFTEMA 2024-2025
Detta Tema vill rekonstruera arkeologiska lämningar med hjälp av innovativ och högkvalitativ 3D-scanningsteknik för att därefter kunna simulera och få en fördjupad sensorisk upplevelse av antika synagogor. Temat vill skapa ett användbart metodologiskt verktyg för framtida forskare, som vill studera olika sensoriska element i antika synagogor på ett helt nytt sätt. Dessutom kommer Temat att undersöka hur arbetet med simuleringarna kan bidra till att bevara och överföra kulturhistoria på ett mer lättillgängligt sätt.
Hur kan digitala och upplevelsebaserade metoder förändra vår förståelse av synintryck, ljud, lukter och texturer i judendomens tidiga historia? Ja, människans sensoriska upplevelser fortsätter att fascinera – och inte enbart nutidsmänniskans. Forskare har hittills saknat metoder för att kunna fånga dåtidsmänniskans sensoriska upplevelser och hur de påverkade henne. Det här Temat kommer att ta sig an utmaningen med att återskapa – och analysera – människors sensoriska upplevelser i antika synagogor. Detta kommer att göras i två steg: dels kommer Temat att rekonstruera byggnaderna i 3D-modeller, bland annat genom att scanna befintliga arkeologiska lämningar. I dessa modeller simuleras sedan syn- hörsel- doft- och känselintryck, som i sin tur analyseras med olika experimentella metoder.
Att använda digital teknik för att visualisera och återskapa historiska byggnader är inte nytt. Inte heller att analysera hur sensoriska element påverkar människor. Det är kombinationen av metoderna som gör att Temat ser att de kan öppna nya vägar för förståelse av de historiska rummen och människornas upplevelser i dem.
Temats medlemmar
Wally V Cirafesi (koordinator)
Giacomo Landeschi (koordinator)
Alison Gerber
Pimkamol Mattsson
Magnus Zetterholm
Pengxiang Zhao