Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsinfrastrukturer – hållbarhetsdimensioner och kritiska perspektiv

ASG 2025

Stora forskningsanläggningar – som till exempel ESS och Max IV här i Lund – blir allt viktigare för att lösa avgörande framtidsfrågor för mänskligheten. Men anläggningarna påverkar också samhället på flera andra sätt.

Ett fält är fyllt med satellitantenner. Foto.

Stora forskningsanläggningar är viktiga för avancerad forskning framför allt för frågor inom framtidens energiförsörjning, miljö och medicin. Parallellt påverkar anläggningarna omvärlden på flera andra sätt, som får direkta och indirekta konsekvenser för miljön, samhället och ekonomin på lokal, nationell och global nivå. 

Forskningsanläggningarna tar stora landområden i anspråk, de är energikrävande och kostsamma rent ekonomiskt. Denna ASG syftar till att undersöka forskningsanläggningarnas andra ”sidoeffekter”, det vill säga inverkan på samhället i bredare perspektiv. Gruppen kommer, med sina olika bakgrunder, tillsammans ta sig an frågor som: Hur ändrar forskningsanläggningarnas vår syn på forskning? Tränger de undan annan forskning? Låser de forskningens inriktning för långa tidsperioder? Hur omdanas samhället? Hur används anläggningarna politiskt? Vad är deras roll i att sprida kunskap, välstånd och demokrati utanför ”Global North”?