Viktiga truismer
Martin Cloonan betonade vikten av de tre Pufendorfprinciperna och levererade ett par "truismer":
The most precious gift you can give researchers is TIME…
och
If you let academics alone and get on with it, things will get done!
Båda dessa truismer är en del av Pufendorfs princip om "no deliverables". Det innebär att de grupper som arbetar vid institutet förbinder sig att arbeta tillsammans mot uppsatta mål, utforska nya idéer, men utan krav på att producera specifika forskningsresultat.
Under intervjuerna fick panelen se flera exempel på transformativa upplevelser, både vad gäller forskning och för forskarna själva. Tiden att reflektera och betrakta forskningsfrågor i ett nytt ljus ledde ibland till att forskningsproblemen hamnade i nya oväntade sammanhang.
Britta Padberg tog oss med på en historisk resa om fem generationer av IAS över hela världen, via den övergripande frågan "Vad är tvärvetenskap?" till att placera Pufendorfinstitutet i båda dessa sammanhang. Hennes "Vision för ett [vårt!] levande institut" (översatts från engelska):
Pufendorfinstitutet som universitetets intellektuella centrum. På Pufendorfinstitutet samlas spännande hjärnor, bildas nya forskningssamarbeten, inspireras unga forskare, möts teoretiker och praktiker och förs aktuella debatter.
Hon konstaterade också att det kräver engagemang och öppenhet för att utveckla ”ett gemensamt språk” i en interdisciplinär grupp, liksom tillit och enhetlig förståelse för det aktuella forskningsproblemet. ”Bottom-up”-strategin är en nyckel för en framgångsrik interdisciplinär forskargrupp, tillsammans med frihet att definiera resultat och utveckling av koncept och idéer.
Inte så lätt som det låter?
Vad händer när forskare skapar sina egna team, väljer forskningsämnen och sätta upp sina egna mål? Vad händer när interdisciplinära team får frihet att planera och strukturera sitt arbete så att de kan forma och utveckla sina idéer?
Caroline Hallin och Magnus Larsson, medlemmar från två olika Teman vid Pufendorf IAS under 2023-2024, reflekterade över vad de lärt sig under sitt Pufendorf-år. Vetenskapliga förväntningar på forskningsämnet samt potentiella fördelar i form av nya nätverk och karriärmöjligheter var viktiga, förstås. Men också behovet av en djupare förståelse för den gemensamma kunskapen och subtila förändringar i gruppens språk lyftes fram: Hårt arbete, tålamod, tolerans och mod krävs av alla medlemmar i gruppen, liksom det respektfulla erkännandet av disciplinära och kulturella skillnader.
De Pufendorfdagar när vi hade samtal fyllda av konstruktiv friktion, de var de allra bästa.
Visst uppfattade vi instämmande mummel från publiken: "Konstruktiv friktion". Inget att frukta. Något värt att lägga in en högre växel för.
I vår publik
Vi var mycket glada över att så många av de tidigare Pufendorftema- och ASG-medlemmarna kunde göra plats för symposiet i sina fullspäckade oktoberscheman. Ett citat från Martin Cloonan verkar passande:
Once at Pufendorf, they [the researchers] seem to never want to leave. Also they call it a fun experience! In Academia, how about that!
Om personerna i texten
I den internationella utvärderingspanelen ingick Prof. Martin Cloonan, föreståndare för Åbo Institute for Advanced Studies (Turku IAS) i Finland. Dr. Britta Padberg, föreståndare för The New Institute i Hamburg, Tyskland; och Richard Taylor, Professor i fysik, psykologi och konst vid universitetet i Oregon, USA.
Caroline Hallin är biträdande universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, koordinator för Pufendorftemat Kustperspektiv (2023-2024)
Magnus Larsson är docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och medlem av Pufendorftemat Roadmap of Biomaterials 4.0 (2023-2024)
Om Pufendorfinstitutets principer
Läs gärna artikeln som handlar bland annat om Pufendorfs tre (hållbara) principer på institutets webbplats: Pufendorfinstitutets hållbara principer | PUFENDORFINSTITUTET